Sända sport och GDPR

Får man livesända matcher hur som helst, vad säger lagen och hur ska man egentligen förhålla sig till GDPR och värna om den personliga integriteten?

Rätten att uttrycka sig

Vi tar det från början, att filma eller livesända matcher eller evenemang oavsett sport, ålder och nivå regleras av lagen om yttrandefrihet “Yttrandefrihetsgrundlagen”.

Yttrandefrihetsgrundlagen går kortfattat ut på att alla medborgare har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar, känslor i radio, tv, video, ljudupptagningar eller andra sorters upptagningar.

Detta gäller även filmning eller livesändningar av matcher och idrottsevenemang. Det finns dock undantag. Sker filmning med en fast installerad övervakningskamera eller AI kamera måste det finnas en tydlig skyltning för de som kan fångas av kameran.

Hockey kid smiling to the camera.
Basketmatch mellan Västra Hisingen basket och SMS PZKosz Wladslawowo

Livesändningar

Behöver man ta hänsyn till GDPR när det gäller livesändning av matcher?

Både ja och nej.

Nej för att när du livesänder så regleras det av yttrandefrihetsgrundlagen.

Och ja, när personuppgifter publiceras i anslutning till en sändning regleras det av GDPR. Vars syfte är att skydda enskilda personers personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen.

Livesändningar av sportevent ger föräldrar, anhöriga och fans ett sätt att supporta sitt favoritlag. Lag, föreningar och eller förbund behöver inte känna tvekan inför att sända sina matcher mot bakgrund av GDPR, så länge personuppgifter på exemeplvis spelare inte kan knytas till en sändning.

Med Solidsport kan ni känna er trygga och säkra med att livesända och streama. Allt som filmas, fotas eller delas på våra sociala medier och eller på vår webbsida sker i överensstämmelse med nationella regleringar och GDPR.

Filma nästan var du vill

Att filma på allmän plats är alltid tillåtet enligt yttrandefrihetslagen. Däremot kan det finnas ett förbud mot att fota och filma på arenor som kräver entré för att ta del av matchen eller evenemanget.

På entré-biljetten kan det finnas ett förbud mot att fota eller filma. I dessa fall har du som besökare av evenemanget ingått ett avtal med arrangören som gör att du frånsagt dig rätten att fota eller filma. Det är exempelvis därför det inte är tillåtet att livesända en match från Allsvenskan i fotboll som besökare.

Kan någon neka ett lag eller förening från att filma?

Utifrån ett juridiskt perspektiv kan ingen neka er att filma eller livesända en match oavsett om det är på er hemmaplan eller om ni spelar på bortaplan. Förutsatt att filmningen sker på en allmän plats utan entrébiljett eller motsvarande.

Däremot kan det självfallet finnas tillfällen då det är rimligt att avstå från att filma om det finns starka skäl till detta.

Exempelvis om ett lag har barn eller ungdomar med skyddad identitet som av den anledningen inte vill att matchen filmas. Ett annat scenario kan ju vara att båda lagen tänkt att sända matchen och det blir diskussioner på plats om vilket lag som ska filma. I båda dessa fall är det bästa om man i god tid innan matchen informerar om att filmning ska ske, vart man kan se matchen live och i efterhand. Och att eventuella överenskommelser kopplat till detta görs i god tid innan matchen, istället för 5 min innan matchstart.

Bordtennismatch damer
Fotbollsmatch damer
Person som livesänder sport

Respektera varandra

Det finns viktiga saker som vi vill att ni tänker på när ni filmar även om Yttrandefrihetsgrundlagen inte så kräver. För det första, informera gärna om att ni livesänder era matcher och evenemang så att de som ska spela eller uppträda vet om det. För det andra, för den som filmar och publicerar innehåll är det viktigt att värna om den personliga integriteten.

Två exempel på hur den som filmar ska agera och en situation som filmare bör undvika. Om en spelare skadar sig på planen, zooma inte in på den skadade spelaren, vänd istället bort kameran från den skadade spelaren tills spelet kommer igång igen. Filma heller inte i omklädningsrum eller liknande platser där personer kan befinna sig i en situation som skulle kunna kränka den personliga integriteten.

Ni bestämmer över innehållet

Solidsport samäger tillsammans med den som sänder allt innehåll som publiceras, så länge det finns tillgängligt på plattformen.

Du som användare och producent av innehållet har dock rätt att radera allt innehåll när som helst. Det är alltså ni som användare som bestämmer över ert eget innehåll.

Vill du veta mer om hur vi hanterar användardata? I våra Användarvillkor kan du läsa mer om hur vi behandlar användardata i enlighet med personuppgiftslagen och GDPR.

SM slutspel i innebandy herrar.
Handboll dam

Informera om sändningar

Avslutningsvis vill vi ännu en gång uppmana till att informera om kommande sändningar. Inte för att lagen kräver det utan för att så många föräldrar och anhöriga som möjligt ska kunna få ta del av spänningen och glädjen. Även om de inte har möjlighet eller får närvara på plats.

Och glöm inte bort alla spelare och ledare som vill kunna se och analysera sina matcher i efterhand.

På Solidsport kräver alla livesändningar inloggning för att titta, på så sätt har du full kontroll över alla som tittar.

Om din sändning ligger bakom en betalvägg kan du se vem som köper access till din sändning.

Solidsport hanterar ingen data eller känslig information som gör det möjligt att spåra och identifiera lag eller föreningar vars spelare har skyddad identitet.

Solidsport följer regler och krav som gäller i enlighet med GDPR och svensk grundlag.

Vi samlar eller hanterar inga personuppgifter eller känslig information om spelare eller ledare

Vi har ett naturligt dataskydd eftersom inga personuppgifter finns tillgängliga om varken spelare eller ledare i samband med en sändning.

Kontakt

Känner du dig fortfarande osäker på om det är okej att filma era matcher eller evenemang, kontakta oss med dina frågor så återkopplar vi så snart vi kan. Fyll bara i kontaktformuläret nedan.

Solidsport grundades med visionen att göra det möjligt för alla sporter på alla nivåer att livesända sin sport.

Med hjälp av livesänd sport på alla nivåer vill Solidsport förmedla spänning och glädje och samtidigt skapa nya intäkter till idrotten. Vi vill också med våra tjänster också bidra till utveckling av spelare och ledare, inspirera till mer idrottsutövande och samtidigt bidra till ett bättre samhälle där fler människor rör på sig och fler människor mår bra.

Hammarbybacken 27
Stockholm, Sweden

© Copyright 2020 - Solidsport | Foton: Bildbyrån